Om Byggpappan

Första projektet jag gjorde en blogg om var huset vi bor i på Lidingö. Nu har vi ett nytt projekt där jag tillsammans med min sambo Miina har köpt en tomt på Fårö, Gotland. Jag har semestrat i olika formationer på Gotland sedan jag var barn och mina äldre barn har varit där mer eller mindre varje sommar.

För ett tag sen fick vi chansen att köpa loss en tomt på ett läge som kändes väldigt rätt och så fick det bli.

[Den här texten är från 2012 och handlar om det andra huset]
Byggpappan finns för att vi ska kunna dokumentera rusten av vårt hus. Målet är att varje vecka posta en kort film på 10-15 minuter om vad som hänt senaste veckan. Mellan filmerna kan det dyka upp lite kortare inlägg också. Vi i det här fallet är jag, som heter Andreas men kallas för Anton och mina 2 barn – Wilda och Melwin.

Om huset

Huset ligger i ett område på Lidingö som heter Gåshaga och är ett av dom sista husen utanför detaljplan – något som har nästan bara fördelar 🙂

Huset är från 1922 och har från början varit 2 semesterbostäder. Det som jag gillar är att det är relativt orört och att farbrorn innan skött om saker som skorsten, grund, fasad och fönster. Jag har bara hittat ett takproblem tex. och det är kring utblåset för avluftning från avloppet som idag ligger på taket. Där är det ruttet och måste bytas ut. Som tur är ligger det ganska nära takkanten så det är lätt att komma åt.

Byggyta är ca 52 m2 så det är inget stort hus – men det är perfekt åt oss. Det är byggt i 2 plan med källare som ligger direkt på berg och en vind högst upp som är hur charmig som helst men ingen riktig boyta. Väldigt bra bra förråd dock.

Tomten är ca 1450 m2 vilket räknas som väldigt stort på Lidingö. Ovanför huset ligger en liten skog (ganska stor liten skog) och till vänster en granne. Till höger finns styckad tomtmark som tillhör Lidingö Kommun. Mycket är skogstomt och en del av det kommer få vara som det är men jag räknade 19 träd som måste bort. Tyvärr är dom så stora att jag vågar ta dom själv så det blir till att ta in trädfällare där.

Det finns 7(!) äppelträd på tomten och det är vansinnigt mycket mer äpplen att ta hand om än man kan förstå. Just nu fokuserar vi på juicetillverkning men jag utesluter varken cider, glögg eller äppelvin.

14 reaktioner på ”Om Byggpappan

 1. Ann Lidman skriver:

  Hej Andreas / Anton!
  Min son Arvid har köpt ett gammalt hus och har bett mig att gjuta en betongplatta framför kakelugnen.
  Jag hittade till din sida via google och skulle vilja ställa lite frågor om din gjutning.
  Lade du nå´t grus i botten innan du satta dit golvbetongen?
  Nätet som jag ser på bilden, är det hönsnät?
  Satte du nätet i botten på alltihop? Satte du något mer nät längre upp?
  Var primade du?
  Hur fick du bort luftbubblor? Stampade/ tryckte du med nå´t.
  Hur efterbehandlade du?
  Är det något annat som jag borde tänka på? Tipsa gärna!
  Det blev en himla massa frågor. Hoppas att du har tid att svara
  Hälsningar Ann.

  • Hej Ann, man kan nog göra på många sätt. Jag ville ha en lite skrovlig yta högst upp så jag avslutade med finbetong.
   1. Primea med 50% utspädd primer. Märke vet jag inte ens. Min är från bauhaus o kostade runt 50 kr för en liter.
   2. Jag la ett nät för betong som jag klippte till i botten för att få en stark platta. Gissar att det går lika bra med hönsnät men just detta var för just gjutning.
   3. Lade en säck grovbetong som sula för att det inte skulle rinna och ha sig. Lämnande 1-2 cm till ”ytan”
   4. Här kan du ju välja lite olika beroende på. Tar du flytspackel får du ju en väldigt fin yta men då bör du nog gjuta högre än jag gjorde. Vill du avsluta med klinkers kan du ju spara runt 2-3 mm + kakeltjocklek.

   Hoppas det är nått att börja med
   Mvh
   Anton

 2. Anna skriver:

  Hallå Anton,

  Härlig blogg, skön känsla, mycket fart verkar det vara i dig. Synd att bloggen verkar avstannat men du har säkert haft ännu bättre för dig.

  NU till min fråga: Hur går det med hönsen? Är det fortfarande kul/charmigt eller en himla massa besvär? Lever de eller har de gått dit vaktlarna gick (ner i en god gryta)? Vi bort tvärs över vattnet från er, dvs vid Lövbergaviken i Saltsjö-Boo och är på väg att skaffa några hönor. Men attans vad svårt det visade sig vara att få fatt i de små rackarna! Ska man behöva gå vägen via att kläcka ägg i en maskin och uppfostra dem i ett halvår innan man får skörda frukten i form av ett hemmagjort frukostägg? Dela gärna dina tankar i ämnet!

  • Hej Anna, jo det har varit lite slött men nu kommer altanbygget igång så nu ska det nog kunna bli lite igen 🙂
   Vill man ha rashöns, och det vill man ju, är det lättast med ägg verkar det som. Jag har ostfreiska möven från groddskivan. Funkat jättebra men haft lite otur med mycket tuppar, men… Det blir ju goda coq au vin 🙂
   2 hönor har det dock blivit och dom levererar ungefär 1 ägg om dagen tillsammans. 440 om året om man ska korrekt 🙂
   Jag älskar hönsen. Dom är hur cool som helst o det är avkopplande att pyssla med dom. Det är ju dock så om man kläcker egna ägg att man måste slakta tupparna men det har funkat bra o köttet blir fantastiskt. Jag har valt att se det så att det inte skadar att barnen vet var mat kommer från. Kort sagt – klart du ska ha höns 🙂 tupp kan du få av mig helt gratis 😉

   Just det 20 veckor tar det ungefär från kläckning till dom börjat lägga ägg

 3. Anna skriver:

  Nä du, dina tuppar får du behålla, men tack ändå.

  Det är skönt med lite bekräftelse på att höns är kul och avkopplande även om man inte är en allt för alternativ och växtfärgad människa. Men visst, att barnen ska förstå kretsloppet är ju en viktig del av poängen. Så om 12 ägg, blir 10 kycklingar, blir 9 vuxna fjäderfän varav fem hamnar i hönshuset och fyra på middagsbordet så kanske det egentligen inte är ett misslyckande utan en utgångspunkt för spännande diskussion.

  Era hönor är verkligen vackra och jag ska kika mer på denna ras även om jag just nu är på jakt efter Wyandottes. Ja, och en äggkläckningsmaskin också verkar det som.

 4. Hej,
  Vad roligt att se att du har köpt vår bastu Jussi, det ser mycket bra ut. Vi skulle gärna vilja använda några av dina bilder på bastun på vår hemsida och i våra sociala medier. Hade det varit okej för dig?
  Med vänliga hälsningar,
  Simon på Polhus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s