badrum, hall

Badrumsrenovering och ny hall


Badrummet måste nog räknas som ett av dom mest kritiska momenten i renoveringsarbetet. Det är mycket, mycket viktigt med toalett i ett hushåll. Och ganska viktigt med en dusch. Så det har planerats noga innan för att det ska gå så smidigt som möjligt. Eftersom det dessutom i princip innebär att bygga ett nytt badrum (det enda som är original är hålet för toaletten – resten är flyttat) är det mycket som ska göras på kort tid.

Dessutom gör jag hallen samtidigt. Målet är iallafall att vara klar på Torsdag med själva badrummet. Det innebär att vi, för jag har valt att INTE göra tätskikt och duk själv, har gjort ca 3-4 veckors jobb på 1 vecka.

hall i rivning

Det första som gjordes var att riva alla väggar i hallen och delar av dom gamla toalettväggarna (för att kunna använda badrummet så länge som möjligt).

IMG_2409

Eftersom hallväggarna är bärande måste det upp med balkar. Samma sak i badrummet där en sektion håller upp trappen. Därför valde jag att göra en vägg där balken går som avskiljer duschen från tvättställ.

IMG_2410

Toaletten i sitt originalskick fast dörr o karm bortriven. En djärv design.

värmegolv
När nya väggarna är på plats kan man lägga in värmeslingorna för golvet. Inga mer kalla fötter på morgonen. Sen blir det flytspackel. Ränderna på golvet är stöd för att veta lut.

tättskick

Ett par dagar senare och nya väggar, el och tätduk är på plats. Duken var chokerande dyr. Nu ska det på 3 hinkar tätskickt på detta och sen klinkers.

kran

Nya rör och avlopp för tvättstället sätter jag i väggen istället för i golvet.

Nästa steg
Det är ju ganska roligt att bygga väggar och så men det här har varit så grymt tidspressat att det  tagit bort det roliga. Dessutom var jag dum nog att lägga en jägarexamen samtidigt (gick dock bra – se upp alla bärplockare).  Men nu är den delen avklarad och just nu står jag mest och håller på med hallen medan Vadim (grym hantverkare) gör tätskikt. Hans firma är dessutom certifierad på badrum och det är ju inte jag så det är nog bra på fler nivåer. Samma sak med kopplingar i VVS här. Det lämnar jag åt proffsen.

Det roliga är ju plattsättningen och att sen montera alla detaljer. Tvättstället kommer jag faktiskt köpa från Ikea. Det är den modell jag söker och kostar runt 1000 lappen. Jag tittade på riktiga retro med stålben men dom kostar 13-14 tusen och det är uteslutet. Badrumsskåp kommer från Byggfabriken och är ett sånt klassiskt plåtskåp med svängade spegeldörr. Duschen kommer från Mora och samma med dusch-blandaren.

Kakel på väggarna blir vanligt vitt 15×15 kakel. Kostar typ 50-60 kr m2 men är faktiskt exakt det jag vill ha. Golven är det värre med. Där vill jag ha Victorian Tiles. Ett oglaserat kakel som kostar över 1000 kr /m2. Men det är vansinnigt snyggt  och det är inte många m2 vi pratar om så det får vara värt det.

Standard

8 reaktioner på ”Badrumsrenovering och ny hall

  1. Grymt jobbat! Ser fram emot fler bilder då badrumsprojektet är färdigt.
    Håller för övrigt på i samma anda som du och totalrenoverar ett hus från -23. Spana in bloggen!

  2. jack skriver:

    Fantastiskt, vilket jobb du gör, vi vet vilket jobb det är att renovera, detta är strålande. Kul med jägarexamen, vi har tränat med hundarna runt om i landet, Ilse som nu är i Eliteklass är dräktig och valpning blir om ca 3 1/2 vecka. Du ser allt på renslingan.se hur det går för Elisabeth och jakten.
    Ser fram emot nytt reportage.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s