Kök

Köket utrivet – plan lagd


utrivet kök

Vill börja med att be om ursäkt för den dåliga kvaliten på bilden. Det var mörkt när den togs och jag var trött… Hursomhelst så är nu hela köket borta! Kvar är endast två pluggade vattenledningar och ett avlopp. Målet är att gipset ska vara på plats under dagen och sen hoppas jag kunna skruva upp lite köksstommar.

Det kan ju låta lite baklänges att göra så men iochmed att det ska bli ett walk-in-skafferi i högra hörnet och jag är lite osäker på exakta måtten blir det enklast att göra så. Där den gamla dörren står (till salu) kommer det stå ett hörnskåp. Enligt ritning kommer det sen en diskmaskin men där gick jag bet eftersom avloppet visade sig ta för mycket plats. Så där kommer det bli en 40 modul istället. Diskmaskinen hamnar med andra ord till höger om diskbänken. Bara en sån sak. Skönt var också att resten av golvet var helt intakt. Osäker på hur stabil jag hade varit om det hade vart en sektion med ruttet trä någonstans…

köksritning
Kronan på verket blir nog spisen hoppas jag. En gasspis med dubbelugn från Smeg. Ligger runt 20 tusen i Sverige men jag importerar den direkt från Italien för 1014 €. Det tillkommer frakt osv men runt 11-12 tusen kom jag ner i. Gasflaskorna kommer stå i tamburen i ett skåp. Min plan är att köra två P10 men inte med automatisk överkoppling (för då vet man inte när flaska 1 är slut osv). Jag inser att det är ett visst meck var 6:e månad ungefär men inget slår gasspis. Induktion känns amatörmässigt och låter konstigt tycker jag.

Eld är eld. Liksom.

Smeg SCB92MX8

Resten av vitvarorna köper jag från Ikea. 5 års garanti och inget tjafs om det krånglar är svårslaget. Googlar man kan man hitta alla möjliga diskussioner kring kvalitet hit och dit men jag har kompisar som köpt vitvaror för +100 tusen från Miele, Gaggenau och liknande och har hur mycket problem som helst. Ovärt.

köksluckor
Jag kommer bygga in kökstommarna med list (….ordvits) och sen penselmåla hela kalaset ”askgrått” enligt en färgskala jag lånat från Kvänum. Anledningen är att jag vill ha innanpåliggande köksluckor. Det betyder att köksluckorna kommer byggas på snickeri. Snickeriet ligger ända borta i Litauern men det fixar min bygghjälp Vadim. Det jag brottas med är köksskivorna. Jag har tänkt carera-marmor hela tiden men börjar gå mot svartbetsad ek. Ek är ek. Liksom.

Planen nu är alltså:

 • Gips+tak
 • Montera Elen
 • Montera alla Stommar
 • Sätta in vitvaror, handfat, kran etc.
 • Bygga skafferivägg / Skafferidörr (bra att göra asap så får man ett rum för all mat
 • Lista köks-stommar
 • Spackla / Måla
 • Kakel
 • Köksfläkt och vägghyllor
 • Slipa + måla golv
 • Sätta in fin-spisen från Italien

Klarar jag inte det på 3 veckor förtidspensionerar jag mig. Jag gissar på nästa helg.

 

Standard

9 reaktioner på ”Köket utrivet – plan lagd

  • Jo, jag tänker att jag har gamla spisen a ca 60 cm samt 40 cm till vänster om spisen. Valet är att inte ha ett hörnskafferi men det vore ju vansinne 🙂

   • Vad är det jag ska ställa av som är större än 1 meter? (minus Vinglas som tar upp ca 5 cm i diameter).
    I övrigt finns det ju 5-6 m2 bänkyta att jobba på också.
    Jag sover lugnt faktiskt 😉

 1. Erica skriver:

  Hej!
  Spännande att se ditt projekt! Är mitt uppe i en köksrenovering själv med liknande val av stommar. Dock inte Ikea, utan en lokal tillverkare. Undrar eg bara om du har Kvänums färgkoder och isf hur du fick tag på dem? Kan du tänka dig att dela med dig?

  Mvh
  Erica

  • Tack – jag gick lite på känn bara faktiskt. Köpte ”askgrå” på bauhaus och färgen på väggen är svart med lite brunt, rött och gult i för att den ska kännas lite mjukare och ”matt”. Kan kolla vad det står på burkarna om du vill ha lika, men det är alltså _inte_ exakt som kvänum. Mer.. ungefär.

   • Erica skriver:

    Ok, då är jag med 🙂 Är eg ute efter en annan av Kvänums färgkoder så du behöver inte kolla. Tänkte om du fått tag på koderna… I min färghandel så sa de att Kvänum ”spärrat” sina koder så de inte kunde se dem.
    Tack ändå!

    /Erica

 2. Jad skriver:

  Hej!

  Måste berömma valet av spis, ser helt grym ut! Funderar själv på en smeg men priset svider ju till lite varför jag blev riktigt nyfiken på hur du gick tillväga för att importera. Vart vände du dig etc? Vore jättesnällt om du kunde dela med dig 🙂

  //Jad

  • Tack, Den funkar tom. bättre än den ser ut. Jag tog hem min från Italien från en sajt som heter arredatutto.it – tror även det finns folk som kan hjälpa till med frakt och sånt, men teoretiskt är det bara att beställa.
   MVH
   Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s